Najčešća pitanja

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte na office@torlak.rs


  Bakteriološka dijagnostika  1. Kada se pacijentu preporučuje izrada autovakcine?
  Prikaži odgovor

  Kandidati za izradu autovakcine su pacijenti koji imaju učestale bakterijske infekcije urogenitalnog sistema, kože i nekih respiratornih sluznica a koje loše reaguju na uobičajenu antibiotsku terapiju ili su pacijenti alergični na brojne antibiotike.


  2. Koliko traje postupak izrade autovakcine?
  Prikaži odgovor

   Klinički značajni bakterijski izolati, identifikovani u našoj laboratoriji, bivaju uključeni u proces spravljanja imunomodulatorne terapijske autovakcine koji traje od 8 do 10 nedelja.


  3. Da li autovakcina može da ima neželjene reakcije?
  Prikaži odgovor

   Autovakcina nema značajnih neželjenih reakcija, dobro se podnosi, komforno prima i ne isključuje druge potrebne terapijske procedure.


  4. Da li postoje slučajevi u kojima autovakcina nije primenljiva?
  Prikaži odgovor

   Autovakcina ne može biti primenjivana kod pacijenata sa aktivnom tuberkulozom, malignitetom i autoimunim procesima.  Alergološke analize  5. Da li su potrebne neke pripreme pre dolaska na alergološka ispitivanja?
  Prikaži odgovor

  Pre dolaska na ispitivanje poželjno je da uradite kliničku alergološku obradu (kožne testove) na alergološkom odeljenju kliničkog centra po uputu Vašeg lekara. Osim Vašeg prisustva potreban je i mali uzorak Vaše krvi. Lagan doručak je dozvoljen.


  6. Da li je neophodno prisustvo pacijenta ili se uzorak krvi može poslati?
  Prikaži odgovor

  Kada pacijent nije u mogućnosti da bude prisutan, postoji mogućnost da se, uz stručnu asistenciju, donese uzorak krvi (3-5 ml venske krvi) ili serum dobijen centrifugiranjem krvi (minimum 1 ml seruma, uz poštovanje principa hladnog lanca). Prijem takvog materijala moguć je svakog radnog dana do 13 časova.


  7. Da li mogu da uradim alergijske probe ukoliko mi je već ordinirana terapija?
  Prikaži odgovor

   Terapija ne utiče na anlaze in vitro testova, što je prednost alergijske in vitro dijagnostike. Za alergijske probe koje podrazumevaju kožne testove, a koje ne radi Torlak", već je poželjno da ih uradite na kliničkom centru po uputu vašeg lekara, neophodan je prekid terapije u trajanju od 3 do 5 dana.  Ispitivanje imunoloških uzroka infertiliteta  8. Da li su potrebne neke pripreme pre dolaska na test za infertilitet?
  Prikaži odgovor

  Priprema za test se sastoji od apstinencije od seksualnih odnosa u trajanju od tri dana, zbog uzimanja uzorka sperme. Preporučuje se uzimanje laganog doručka, zbog vađenja venske krvi.


  9. Kako izgleda dijagnostička procedura kod testa na infertilitet?
  Prikaži odgovor

  Kod oba partnera se testira uzorak venske krvi a muškarac daje i uzorak sperme. Uzorak sperme se daje na Institutu. Ukoliko dolazite iz Beograda postoji mogućnost da uzorak ponesete od kuće (uzorak uzeti u sterilnu bočicu za urin, ujutro pred dolazak). U sklopu ovog ispitivanja radi se i bakteriološki pregled sperme (spermokultura i antibiogram). Napomena: Spermogram se ne radi.  Laktopreparati  10. Da li Liobif® može da se daje bebama?
  Prikaži odgovor

  Liobif® pakovan u ampule namenjen je prvenstveno bebama od rođenja do tri godine.Sadržaj ampule rastvoriti sa malo prokuvane i ohlađene vode i u kašičici dati bebi između obroka. Detaljno opisan način upotrebe i doziranje kod prevremeno rođenih beba, novorođenčadi i odojčadi videti u uputstvu preparata.


  11. Da li Liobif® pomaže kod grčeva u stomaku beba?
  Prikaži odgovor

  Da, pomaže - davati dva puta dnevno po pola ampule Liobif®-a između obroka dok beba ima grčeve.  12. Da li Liobif® mogu da koriste trudnice?
  Prikaži odgovor

  Da, trudnice mogu da koriste Liobif® i u obliku ampula i u obliku tableta. Zbog odsustva aditiva i glutena trudnicama se preporučuje upotreba Liobif® ampula.