Процена имунитета становништва против вакцинама превентабилних и других актуелних инфекција у граду Београду

Уколико имате пребивалиште на територији града Београда, придружите се студији „Процена имунитета становништва против вакцинама превентабилних и других актуелних инфекција у граду Београду“ и сазнајте без упута, БЕСПЛАТНО, свој вакцинални и имунолошки статус на:

мале богиње, рубелу, заушке, SARS-CoV-2, хепатитисе А,Б,Ц,Д,Е

Пријавите себе и/или чланове породице за тестирање у периоду од 13. до 25. маја 2024. године

Учесници студије могу да буду здраве особе свих узраста, са пребивалиштем на територији града Београда, без тренутних болести инфективног порекла, које не примају било коју врсту имунотерапија.

Доступне локације за вађење крви (термини на 10 минута):

ДЗ Обреновац радним данима 10-18ДЗ Вождовац радним данима и суботом од 8-13
ДЗ Сурчин радним данима од 10-13Институт за мајку и дете радним данима 8-19 и суботом од 8-14
ДЗ Чукарица радним данима од 9-15:30КБЦ Бежанијска Коса радним данима 8-10 и од 15-19
ДЗ Младеновац радним данима 9-19, суботом од 8-18КБЦ Драгиша Мишовић радним данима 8 до 18, суботом 8-14
ДЗ Лазаревац радним данима и суботом од 10-13ЗУ Гај радним данима 8-18, суботом 8-13
ДЗ Сопот радним данима 11-13Поликлиника Парк радним данима 8-16
ДЗ Стари Град радним данима 12-18 (пауза 16-16:30), суботом 8-12 (пауза 10-10:30)Институт Торлак радним данима и суботом 8 до 20

Пријавите себе и/или чланове своје породице за студију преко следећег линка:

https://studija.torlak.rs

За информације позовите на: 0648466391 или пишите на: dijagnostika@torlak.rs

Да бисте се одлучили да ли ћете учествовати, потребно је да разумете зашто се истраживање обавља, шта оно подразумева, као и о начину обраде података, заштити поверљивости и начину приказивања података које ће бити анонимизовано, искључиво у научно-истраживачке сврхе и без откривања идентитета учесника.

Основни циљ истраживања је процена колективног имунитета становништва града Београда против вакцинама превентабилних и других заразних болести, и то: мале богиње, рубеола, заушке, хепатитис А, хепатитис Б, хепатитис Ц, хепатитис Д, хепатитис Е и COVID19.

Информације добијене студијом пружиле би Вам увид у стање Вашег (и/или Вашег детета) хуморалног имунитета, односно у ниво анитела против претходно наведених заразних болести (мале богиње, рубеола, заушке, хепатитис А, хепатитис Б, хепатитис Ц, хепатитис Д, хепатитис Е и COVID19). Такође, резултати истраживања би били драгоцени за процену прогнозе развоја али и тренутне епидемиолошке ситуације на територији града Београда, као и за планирање активности специфичне и неспецифичне превенције заразних болести.

Учеће у истраживању подразумева:

1.Попуњавање упитника непосредно пре узимања узорка крви  – треба да обезбеди опште податке о учеснику истраживања (пол, узраст, занимање и сл.), податке о прележаним заразним болестима и обављеној вакцинацији против болести које су предмет истраживања (мале богиње, рубеола, заушке, хепатитис А, хепатитис Б, хепатитис Ц, хепатитис Д, хепатитис Е и COVID19), факторима изложености од значаја за ове болести, обављеним лабораторијским анализама у дијагностичке сврхе, примљеним трансфузијама или обављеним хируршким операцијама.

Упитник бр 1. попуњавате онлине приликом пријаве за испитивање. Ваши лични подаци ће служити само у сврху слања повратне информације у виду резултата нивоа анитела против испитиваних узрочника заразних болести.

Упитник бр 2. се попуњава у кабинету за узорковање крви у Вашем Дому здравља, или другој здравственој установи коју сте одабрали као место вађења крви. Попуњавање Упитника се обавља уз помоћ овлашћене особе здравствене установа у којој се обавља вађење крви.

На питања из Упитника се одговара системом одабира једног од понуђених одговора или уписивањем одговора у празан простор у он лине форми Упитника.

2. Узимање узорка крви за лабораторијске анализе за утврђивање присуства антитела специфичних на узрочнике вакцинама спречивих заразних болести и других заразних болести.

Узорковање крви подразумева узимање крви из лакатне вене и идентична је стандардној процедури вађења венске крви у дијагностичке сврхе. Ризици процедуре подразумевају хематом на месту убода који се може избећи дигиталном компресијом на месту убода након вађења крви у трајању од 5-10 минута.

3. Обраду добијених података – У сврху научно-истраживачког рада Институт “Торлак” ће са  Институтом “Пастер” из Санкт Петербурга поделити само анонимизоване податке о имунолошком статусу, односно о нивоу антитела.

Институт “Пастер”из Санкт Петербурга је део интернационалне мреже Пастерових Института који за циљ има очување јавног здравља кроз науку, истраживања и иновације.

У циљу додатне заштите Ваших података, на Вашим узорцима се неће налазити Ваше име, нити било која информација која би могла да Вас са тим узорком повеже, већ ће бити обележени шифром.

Студија се спроводи уз сагласност Министарства здравља Републике Србије и стручну подршку Института “Пастер” из Санкт Петербурга, и укључује попуњавање упитника и узимања узорка венске крви. Резултати тестирања биће достављени на мејл адресу свим учесницима.

Циљеви студије:

  1. Процена серопреваленце на инфекције које се могу спречити вакцинацијом код различитих старосних група на територији града Београда
  2. Прибављање акутелних (up-to-date) информација о стању популационог имунитета становништва са територије града Београда на инфекције са епидемијским потенцијалом, неопходних за предвиђање епидемиолошке ситуације и планирање мера специфичне и неспецифичне превенције.
  3. Проучавање формирања пост-инфективног и поствакциналног хуморалног имунитета за поједине инфекције.
  4. Оцена ефикасности коришћених дијагностичких средстава у проучавању узорака добијених од становништва града Београда.

Придружите се глобалном напору у борби против заразних болести и помозите нам да боље разумемо ефикасност вакцина и развијемо стратегије јавног здравља.

Закажите услуге

Заказивање

Институт „Торлак“ је дугогодишњи произвођач вакцина, серума, лактопрепарата, алергена, микробиолошких подлога и имунодијагностичких препарата, препознатљив на светском тржишту по квалитету, безбедности и ефикасности производа.

Наши производи