Алергени

Алергија – Епидемија XXI века
Упркос развоју различитих врста лекова за лечење алергијских болести, број оболелих се сваке године повећава и има тенденцију даљег раста у свим старосним категоријама. Благовремена дијагностика је пут ка циљаној терапији. Према ставовима Светске здравствене организације (СЗО) алергенска имунотерапија је једини третман којим се природним путем мења болест и њено напредовање у теже облике као што је алергијска астма.
Одсек за производњу алергена производи различите врсте алергенских производа за in vivo дијагностику и алергенску имунотерапију према алергеном профилу појединачног пацијента.

Алергенски раствори у дијагностици за:

  • Prick тестирање: први корак у испитивању IgE посредованих алергијских болести. Брз и једноставан скрининг тест за in vivo тестирање алергије на инхалаторне алергене и алергене хране.
  • Интрадермално тестирање: вид кожног тестирања који се користи за доказивање алергије код пацијената са слабим одгвором на prick тестирање.
  • Провокационо тестирање: назални и бронхо провокациони тестови су намењени за дијагностиковање алергијског ринитиса и астме.
  • Епикутано тестирање: кожно тестирање за доказивање контактне алергије које подразумева
    апликовање најчешћих узрочника контактне алергије.
  • Tестирање алергије на пеницилин (PPL): PPL је препарат за доказивање алергије на пеницилин у случајевима раних реакција на давање беталактамских антибиотика. Представља тзв. „мајор“детерминанту у пеницилинској алергији.
  • Препарати за дијагностиковање професионалних обољења: раствори за епикутано и бронхопровокационо тестирање. Производе се од донетог материјала са којим је пацијент у контакту.

Начин издавања: Препарати се издају искључиво на захтев специјалистичких ординација које се баве алерголошком дијагностиком и терапијом.

Алергенска имунотерапија:

Сублингвална (SLIT)

Алергенска имунотерапија оптималан третман за популацију пацијената од 5 до 55 година. Терапија циљано направљена према алергеном профилу пацијента од одабраних алергенских екстраката. Помоћне супстанце пуферисан физиолошки раствор, глицерол, вода за ињекције. Препарат се примењује сублингвално према препорученој шеми давања са циљем смањења симптома удружених са атопијском алергијом (IgE-посредована алергијска обољења). Производе се у стандардним концентрацијама за одређене алергене врсте из производног програма Института за Dermatophagoides pt. и различите врсте полена – трава, корова и дрвећа. Паковање 8 mL.

Субкутана (DEPO/SCIT)

Алергенска имунотерапија циљано направњена према алергеном профилу пацијента од одабраних алергенских екстраката. Помоћне супстанце пуферисан физиолошки раствор, алуминијум фосфат, вода за ињекције. Препарат се примењује субкутано искључиво у установама специјализованим за алерголошку дијагностику и терапију, уз надзор лекара. Паковање је од 5 и 10 mL. Депо алергени се производе у стандардним концентрацијама за одређене алергене врсте из производног програма Института (Dermatophagoides pt., отрови инсеката – пчела, оса, стршљен и различите врсте полена – трава, корова, дрвећа).

Начин издавања: Препарати се издају искључиво на основу лекарског извештаја/рецепта.

Начин чувања алергена: Препарати се чувају у фрижидеру на температури од 2-8°C. Не замрзавати.

Преузмите комплетан асортиман алергена у понуди

За више детаља слободно нас контактирајте

"(обавезно)" indicates required fields

Разлог контактирања(обавезно)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Закажите услуге

Заказивање

Институт „Торлак“ је дугогодишњи произвођач вакцина, серума, лактопрепарата, алергена, микробиолошких подлога и имунодијагностичких препарата, препознатљив на светском тржишту по квалитету, безбедности и ефикасности производа.

Наши производи