Тестирање на велики кашаљ (Bordetella pertussis) у Институту „Торлак“

У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и повећаним бројем оболелих од великог кашља, Институт „Торлак“ је ставио на располагање своје дијагностичке капацитете у увео услугу RT-PCR тестирања на:
•    Bordetella pertussis
•    Bordetella parapertussis
•    Bordetella bronchiseptica

Велики кашаљ је обољење изазвано бактеријом Bordetella pertussis која изазива инфекцију дисајног система, првенствено деце. Манифестује се обољењем које се зове велики или магарећи кашаљ, због доминантног симптома болести. Болест почиње цурењем носа, повишеном температуром и малаксалошћу, да би се потом јавио кашаљ који се јавља у нападима, праћен зацењивањем и „риком“. Као најтежа компликација болести може се развити упала мозга, пнеумонија и упала средњег уха.
Најинфективнији период је почетни стадијум болести, који се развија након инкубације која траје 7-10 дана и када је најлакше доказати узрочника болести.
Лабораторијска потврда инфекције поставља се RT-PCR методом, у првих 28 дана од појаве инфекције, када  се у назофарингеалном брису или испирку носа доказује присуство генетског материјала бактерије. Дијагноза се може поставити и доказивањем присуства антитела на токсин Bordetella pertussis у серуму пацијента. Ово је метод избора након 14 дана од појаве симптома.
Тестирање RT-PCR методом могуће је обавити у Институту „Торлак“ , на личан захтев уз плаћање анализе на благајни Института. Пријемна амбуланта ради сваког радног дана у периоду од 8 до 15 часова.


Подсећамо да је најбоља превенција од великог кашља правовремена и потпуна имунизација деце вакцином против Bordetella pertussis.

Закажите услуге

Заказивање

Институт „Торлак“ је дугогодишњи произвођач вакцина, серума, лактопрепарата, алергена, микробиолошких подлога и имунодијагностичких препарата, препознатљив на светском тржишту по квалитету, безбедности и ефикасности производа.

Наши производи